Verslag wake op de Dam 6/8/2020

Op 6 augustus 2020 organiseerde ons platform een wake voor de Nederlandse Covid-doden. 10.000 kaarsen werden op de Dam neergezet en aangestoken ter nagedachtenis aan talloze mensen die meestal alleen, in ademnood en helaas ook niet altijd noodzakelijk stierven. Het was een waardige, kalme en menselijke gebeurtenis.

In deze bijdrage vindt u een eerbetoon aan de vele slachtoffers, beeldmateriaal en links naar de uitgebreide mediaberichtgeving.

Voor, tijdens en na de herdenking bleek duidelijk dat hier behoefte aan was. Voor nabestaanden, maar ook voor mensen die na maanden nog steeds ernstige klachten hebben door dit gevaarlijke virus. En voor honderdduizenden mensen die al sinds februari of maart zichzelf geïsoleerd hebben omdat het in hun beleving te gevaarlijk is buiten.

De politie stond ons toe rond het Nationale Monument de wake te houden. In principe heerst daar een demonstratieverbod maar vanwege het lage risico op ordeverstoring en het belang van de herdenking werkten de agenten graag mee. Dank daarvoor!

Dit is een foto- en videoverslag van de herdenking. Eén van de 3 radio-interviews vindt u hier.

Met toestemming en op verzoek van zijn nabestaanden stond Hans de Breet symbool voor alle overledenen. Deze Amstelvener verloor op 62-jarige leeftijd de strijd met het virus.

Andere beelden

Links naar krantenartikelen en andere media over de herdenking