Voorwaarden voor versoepeling

Voordat de economie opnieuw op kan starten, moet het gegarandeerd zijn dat er geen nieuwe economische ineenstorting vlak erop volgt. Voortijdige versoepeling van de beperkingen garandeert het verlies van alle verkregen mitigatie. Een voortijdige versoepeling, zelfs maar kort, betekent nieuwe besmettingen die niet binnen enkele weken ongedaan gemaakt kunnen worden.

“Voortijdige versoepeling van de beperkingen garandeert het verlies van alle verkregen mitigatie.”

Voorwaarden en te volgen proces:

 1. Neem beperkingen stap voor stap terug via geografisch geïsoleerde regio’s (niet per industriegroep of sector).
 2. Zorg voor reisbeperkingen die voorkomen dat er nieuwe gevallen binnenkomen. Boetes of repatriëring kunnen motiveren om ongezien binnensluipen te helpen verminderen.
 3. Stop de overdracht binnen gemeenschappen (reizigers of contactpersonen die in quarantaine zijn wanneer ze ziek worden, hoeven verdere openstelling dan niet in de weg te staan)
 4. Zorg voor voldoende testcapaciteit en de mogelijkheid om regio’s die vrij van het virus zijn te identificeren. Zelfs nadat de gevallen sterk zijn gedaald, moeten wijdverbreide tests nog minstens twee weken worden voortgezet om geclusterde overdracht te voorkomen die wordt veroorzaakt door personen met een lange incubatietijd of via vals-negatieve tests.
 5. Er mogen binnen de laatste incubatietijd van 14 dagen geen nieuwe lokaal overgedragen gevallen zijn.
 6. Zorg voor voorzieningen voor isolatie en medische zorg van positief geïdentificeerde gevallen.
 7. Stel bron- en contactonderzoek in.
 8. De versoepeling moet gefaseerd plaatsvinden om te controleren op nieuwe gevallen.
 9. Zorg ervoor dat maskers na het openen van de economie enkele weken worden gedragen.
 10. De allaatste stappen die moeten worden genomen bij de openstelling zijn het openbaar vervoer en grote bijeenkomsten, die ’superverspreider-evenementen’ mogelijk maken, en het versoepelen van de beperkingen voor instellingen met een hoog risico en kwetsbare bevolkingsgroepen.

Mogelijkheden

Maar hoewel er beperkingen zijn, zijn sommige dingen nog steeds mogelijk:

 1. Naar buiten gaan in een gebied waar weinig andere mensen zijn.
 2. Buiten een of twee mensen ontmoeten, met 6-9 meter afstand (2 meter is niet genoeg). Kortere afstanden zijn mogelijk als er wind waait.
 3. Autorijden en in de auto blijven is in rustige gebieden mogelijk.

Scholen openen

 1. Begin met buitenlessen zonder één op één con- tact tussen leraar en leerling.
 2. Regel kleine groepsbijeenkomsten buiten zon- der contact op goed geventileerde plekken.
 3. Regel speeldata met twee studenten, bij voorkeur buitenshuis. Als u binnenshuis bent, beperk dan alleen tot contact tussen twee families die al 14 dagen veilig zijn geïsoleerd.

Zvi Bar-Yam, Chen Shen, Yaneer Bar-Yam New England Complex Systems Institute May 5, 2020. Dit is een vertaling van de sectie Opening Up van de website endcoronavirus.org.

aan het laden