De communicatie van het kabinet in deze coronacrisis schept toch wel erg vaak een heel moeilijk te interpreteren waarheid, zo betoogde ik in een eerder artikel. En juist nu deze strategie van opzettelijke wazigheid in een nog hogere versnelling geschakeld is, begint het zichzelf ook in de eigen voet te schieten. Heeft het kabinet zijn hand overspeeld?

Het kabinet heeft in haar communicatie een helder doel: het mitigation-kabinetsbeleid (gecontroleerd verspreiden zo snel als ziekenhuizen de zieken kunnen behandelen) moet worden verdedigd tegen de logica van containment (strak indammen met testen, traceren en isoleren). Die laatste aanpak behaalt grote successen in het buitenland. Meer successen dan Nederland in ieder geval, tenzij massale sterfte, lege supermarkten en economische chaos legitieme overheidsdoelen zijn.

Daarbij wees uw dienaar al eerder op de vermakelijke misleiding van de overheid: Groepsimmuniteit is het doel, en dan weer niet, dan weer wel. Ouderen worden met voorrang beschermd, of eigenlijk met voorrang begraven. Maskers helpen niet, bieden schijnveiligheid, of niet, maar dan is er een tekort aan. Testen wil iedereen (behalve het kabinet), dus praten ministers wekelijks over “testcapaciteit”. Dan hoef je te testen noch te liegen. En als je de deuren van ziekenhuizen voor ouderen vrijwel sluit kun je ook nog trots roepen dat de “IC’s het gehouden hebben”.

Nul besmettingen

Geheugen opgefrist? Mooi, want we moeten nog even door de orgie aan misleiding van de afgelopen dagen heen. Want in de grootste crisis die vrijwel ieder van ons ooit kende is de Wikipedia-pagina ‘Propaganda‘ gepromoveerd tot communicatiedraaiboek.

We beginnen met een klassieker, de stropop. Containment wilt u? “Nul besmettingen kan niet”, klaagde Marion Koopmans van het OMT op Twitter, en een dag later ook minister De Jonge en de dag daarna Rutte. Containmentwordt dus afgeschilderd als het inderdaad onmogelijke “eradication”. Zo weten we dat de acht communicatiadviseurs van het kabinet in deze crisis niet stilzitten, en dat ze braaf gehoorzaamd worden.

Dat containment is niet alleen maar eradication, hoor, want RIVM-Directeur van Dissel gaf in een NOS-interview aan dat containment en mitigation (gecontroleerde verspreiding) ook eigenlijk dezelfde aanpak zijn, en dat hij pas over een maand wil kiezen uit deze twee wijzen van aanpak, die dus één wijze van aanpak zijn. Ook Rutte koos in de Kamer die invalshoek: we dammen in door controle te houden (over de nu agressief bestelde uitbraak). En jawel, het RIVM kwam dezelfde dag met “het kabinetsbeleid damt het virus in”. Zelfde boodschap, drie platforms, zelfde gaslighting. Toeval?

Medische noodzaak

Is er nog nieuws over de maskers, vroeg u? Let goed op. De maskers, die “schijnveiligheid” bieden, worden verplicht in het OV. Raar? Maar ze zijn daar ook verboden, want Mohammed en zo. Inconsistent? Nee, zegt het Ministerie van Justitie, want het is een medische noodzaak en dat mag van de boerkawet. Nee, zegt het het ministerie van Volksgezondheid, dat zijn ze niet. Misschien een voile dragen, als poldercompromis?

Een feest is geen feest zonder de testen. Op 1 juni kan iedereen getest worden! Wie heeft opgelet weet dat het kernwoord “kan” is. Het aantal gedane testen zal blijven dalen, want het kabinet heeft niets aan testen bij verspreiding van het virus. Al weken bereidt de overheid “versoepeling” van de zware coronamaatregelen voor. Maar tijdens het debat daarover zei Rutte dat dat geen versoepeling is.

Allemaal newspeak in de categorie oorlog-is-vrede en vrijheid-is-slavernij. George Orwell draait zich zo snel om in zijn graf dat je er energie mee kunt opwekken. Spelletjes met de waarheid zijn een integraal en noodzakelijk onderdeel van dit beleid, want in het volle daglicht komen honderdduizend doden en jarenlange jojo-lockdowns niet voorbij het volk. En daarom zijn mensen die de leiding van deze megacrisis (Rutte? Of toch RIVM, OMT, het griepdraaiboek zelf? Klaas Vaak?) steunen medeverantwoordelijk voor de schade van het beleid aan volksgezondheid, economie en vrijheden, maar ook aan onze instituties en rechtsstaat. Het ene kan niet zonder het ander.

Boos op Rutte

Maar is de hand overspeeld? Klaver was in het debat ronduit boos op Rutte en zijn “semantische woordspelletjes”. Die kan niet meer terug, en de hele oppositie zit op die lijn. De gaslighting over “we kiezen later wel” betekent dat “sorry, we kunnen nu niet meer containen” niet opgaat. Steeds meer journalisten, bijvoorbeeld Kustaw Bessems, stellen vast dat er allemaal geen bal van klopt. Nu.nl kwam even met “Ook de strategie van het Nederlandse kabinet is erop gericht groepsimmuniteit te creëren, al herhaalde premier Mark Rutte dat het geen doel op zich is.” Maar dat was nog even te taboe. Het artikel is herschreven.

Het kabinet zal proberen door te gaan met de strategie en zijn inherente bullshit. Deze strijd is niet voorbij, en de enige evenwichtstoestand blijft natuurlijk containment. Want dát beleid is wel eerlijk en helder uit te leggen, isoleert ons niet totaal, en heeft zovele beslissende voordelen voor vrijheid, gezondheid en economie.

Mick Blok is ondernemer, mensenrechtenactivist en betrokken bij de actiegroep Containment Nu!

Uitklappen
aan het laden